§ 93 Opsigelse
Opsigelse under akkord
- En akkord mellem virksomhed og medarbejder er gensidigt bindende, og virksomheden kan ikke uden påviselig grund afskedige medarbejderen, før arbejdet er fuldført. Sker dette, skal medarbejderen have akkordbeløbet fuldt udbetalt.
Opsigelsesvarsler af timelønnede medarbejdere
- 0 – 8 ugers beskæftigelse
Virksomhed og Medarbejder: 1 arbejdsdag
Fra 8 uger – 1 års beskæftigelse
Virksomhed og Medarbejder: 2 arbejdsdage
Fra 1 års – 2 års beskæftigelse
Virksomhed og Medarbejder: 3 arbejdsdage
Fra 2 års beskæftigelse
Virksomhed og Medarbejder: 5 arbejdsdage
Ret til opsigelsesvarsel ved akkord
- Medarbejdere, der forud for indtræden i en akkord, har krav på varsel før eventuel afskedigelse, har fortsat krav på varsel ved eventuel afskedigelse ved akkordens afslutning.
Skriftlig opsigelse
- Opsigelsesfristen regnes fra normal arbejdstids ophør den dag, den skriftlige opsigelse er modparten i hænde. Opsigelsen skal være dateret og indeholde oplysning om sidste arbejdsdag. Modtagelsen af opsigelsen skal skriftligt bekræftes af modparten. Kan opsigelsen ikke afleveres personligt, kan det ske ved anbefalet skrivelse/afleveringsattest afsendt inden for ovennævnte frister. Poststemplets dato er gældende.
Anciennitet
- I tilfælde hvor en medarbejder afskediges, men genantages inden for en periode på 9 måneder, bevares den på afskedigelsestidspunktet opnåede anciennitet. Dette gælder dog ikke, såfremt virksomheden tilbyder tidsbestemt eller opgavebestemt ansættelse i umiddelbar forlængelse af fratrædelsen i op til 5 arbejdsdage. Der skal ikke i en sådan situation afgives nyt opsigelsesvarsel. Som afbrydelse i ancienniteten regnes ikke vejrlig, sygdom, militærtjeneste og fravær på grund af graviditet og fødsel, jf. lov om barselsorlov m.v.
Opsigelse under sygdom og tilskadekomst (gældende frem til 1. maj 2021)
- Medarbejdere med mere end 8 ugers ansættelse kan ikke under dokumenteret sygdom opsiges inden for de første 4 måneder af den periode, hvori de på grund af sygdom er uarbejdsdygtige (4 måneders reglen). Medarbejderen er i denne periode forpligtet til at medvirke ved syge- og mulighedssamtaler, medmindre dette ikke er muligt på grund af sygdommens karakter. Efter udløbet af denne periode betragtes ansættelsesforholdet som ophørt uden nærmere varsel, medmindre parterne udtrykkeligt træffer anden aftale. Opsigelse afgivet før sygdommen indtræder, fortsætter til udløb efter de i stk. 2.1. angivne frister. Sygedage ligestilles med arbejdsdage.
Opsigelse under sygdom og tilskadekomst (gældende fra 1. maj 2021)
- Medarbejdere, der uforskyldt kommer til skade ved arbejde for virksomheden, herunder erhvervsbetinget sygdom, der åbenbart skyldes arbejde for den pågældende virksomhed, kan ikke opsiges inden for de første 8 uger af den periode, hvori vedkommende er dokumenteret uarbejdsdygtig på grund af tilskadekomst. Medarbejdere med 4 måneders anciennitet, der er uarbejdsdygtige på grund af sygdom, kan ikke opsiges inden for de første 8 uger af den periode, hvori vedkommende er uarbejdsdygtig på grund af sygdom. Der er enighed mellem parterne om, at de almindelige regler/principper om dokumentation af uarbejdsdygtighed fortsat gælder.
Opsigelse af beskyttede medarbejdere under sygdom
- For afskedigelse af tillidsrepræsentanter og andre med lignende beskyttelse jf. §§ 80 og 82 gælder reglerne i § 79, stk. 7. Dog er der mellem parterne enighed om, at opsigelse af tillidsrepræsentanter vil kunne ske i tilfælde af sygdom, såfremt der foreligger tvingende årsager hertil. 4 måneders reglen gælder ikke for tillidsrepræsentanter og medarbejdere med tillidshverv jf. § 80.
Opsigelse under sygdom ved afskedigelse i større omfang
- Det er dog en forudsætning, at afskedigelserne er omfattet af bekendtgørelsen om varsling m.v. i forbindelse med afskedigelser i større omfang, eller at afskedigelserne sker i forbindelse ved virksomhedslukning. Ved en virksomhed forstås i denne forbindelse en geografisk afgrænset enhed. Opsigelsen kan ikke ske til fratrædelse i den periode, hvori medarbejderen oppebærer løn under sygdom eller tilskadekomst, jf. § 59.
Opsigelse under ferie
- Opsigelse eller afgivelse af varsel under ferie- eller feriefridage kan ikke finde sted. Ferie- og feriefridage regnes ikke med i opsigelsesvarslet. Ferie- og feriefridage aftalt efter opsigelsesvarslet er afgivet, forlænger ikke opsigelsesperioden. Efter at opsigelsesvarslet er afgivet, kan virksomheden ikke pålægge medarbejderne at holde ferie- eller feriefridage.
Vejledning i forbindelse med afskedigelse
- Medarbejdere, som afskediges med overenskomsternes opsigelsesvarsel på grund af omstruktureringer, nedskæringer, virksomhedslukning eller andre på virksomheden beroende forhold, har ret til frihed med løn i op til 2 timer til at søge vejledning i a-kassen/fagforeningen. Friheden placeres hurtigst muligt efter afskedigelsen, under fornødent hensyn til virksomhedens produktionsforhold. Det er en forudsætning, at de pågældende medarbejdere har oparbejdet en anciennitet i virksomheden på 3 måneder. Den pågældende anciennitet opgøres inden for en tidsramme af 18 måneder.
Uddannelse i forbindelse med afskedigelse
- Medarbejdere med 12 mdr. anciennitet i virksomheden har ret til at deltage i op til to ugers uddannelse i umiddelbar forlængelse af opsigelsesvarslet. I den forbindelse kan deres fratrædelsesdato forlænges med kursusperioden, dog højst to uger, hvis de dokumenterer, at kursusdeltagelsen ikke kan gennemføres i det oprindelige opsigelsesvarsel. Det er en forudsætning, at de pågældende medarbejdere har oparbejdet en anciennitet i virksomheden på 12 måneder. Den pågældende anciennitet opgøres inden for en tidsramme af 18 måneder. Se yderligere protokollat 16.