§ 16 Rejsegodtgørelse
Praktikperioden
- Rejsegodtgørelse betales efter de for øvrige medarbejdere gældende regler og satser.
Ude- og rejsearbejde
- Hvor eleven udfører ude- eller rejsearbejde, ydes der betaling efter samme regler som de, der er gældende for øvrige medarbejdere.
Skoleperioden:
Befordringsgodtgørelse
- Godtgørelse af befordringsudgifter ydes, hvor elevens samlede skolevej er 20 km eller derover. Den samlede skolevej er den nærmeste vej fra bopæl, indkvarteringssted eller lærested til skole og tilbage til bopæl, indkvarteringssted eller lærested.
Nærmeste skole
- Det er en betingelse for at opnå godtgørelse, at eleven ikke kunne deltage i undervisningen på en skole, der ligger nærmere ved elevens bopæl eller lærested end den skole, hvor den pågældende elev går.
Befordringsmidler
- Der skal i videst muligt omfang benyttes offentlige befordringsmidler. Hvis benyttelse af sådanne befordringsmidler vil medføre urimelige store ulemper for den pågældende elev, kan eget befordringsmiddel anvendes.
Offentlig befordring
- Hvis offentlig befordring benyttes, ydes godtgørelse for faktisk afholdte udgifter. Befordring skal foretages på en efter de stedlige forhold billigste og mest hensigtsmæssige måde. Der skal, hvor dette er muligt, anvendes abonnementskort, klippekort og lign.
Egen befordring
- Anvendes eget befordringsmiddel, ydes en godtgørelse svarende til den til enhver tid gældende befordringstilskud på efteruddannelseskurser, når den samlede skolevej er 20 km eller derover.
Befordringstilskud 2021
pr. km: kr. 0,95
Beløbet reguleres i overenskomsten med de takster, der fastsættes
af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.
Skolehjem/kostophold
- Parterne er enige om, at overenskomsternes elevregler ændres, så
virksomheden yderligere forpligtes til at betale den udgift til skolehjem, som følger af, at eleven er optaget på skolehjem, når dette er nødvendigt for elevens gennemførelse af uddannelsen.
Skolehjemmet ses som nødvendigt, når det følger af, at virksomheden benytter mulighederne for frit skolevalg, eller uddannelsen alene kan gennemføres på en skole, hvor eleven er berettiget til optagelse på skolehjem efter § 3, stk. 1 i bekendtgørelse 290/2009 (mere end 5 kvarters transporttid).
Fra 1. januar 2015 får arbejdsgiverne ret til refusion af udgifter i
forbindelse med Erhvervsskoleelevers ophold på skolehjem. AUB
udbetaler refusionen automatisk på baggrund af skolernes oplysning
om elevernes kostophold på skolehjem.
Retten til refusion gælder for Skolehjem/kostophold, der er:
- Nødvendige, dvs. at transporttiden mellem elevens hjem og nærmeste skole er mindst 5 kvarter.
- Aftalt mellem eleven og arbejdsgiver, hvis skolen ikke er nærmeste skole.
Virksomhedens betaling af skolehjem forudsætter, at eleven overnatter på skolen.
Henvisning
- Bestemmelserne i stk. 4, 5 og 6 finder tilsvarende anvendelse på befordringsgodtgørelse efter stk. 8.
Udbetaling
- Ovennævnte befordringsgodtgørelse udbetales efter modtaget dokumentation, løbende bagud på de normale lønudbetalingsdage.
Prioritering
- Hvis der på området “rejsegodtgørelse under skoleperioden” fremkommer offentlige eller generelle løsninger, træder disse i stedet for ovennævnte regler.
Flere undervisningssteder
- Er befordring mellem flere undervisningsafdelinger af en skole nødvendig indenfor samme dag, ydes der godtgørelse uanset betingelserne til afstanden i stk. 3.