§ 70 Særlige bestemmelser
Uoverdragelighed
- Retten til ferie og feriebetaling kan ikke gyldigt overdrages og kan ikke gøres til genstand for retsforfølgning (§ 28 i ferieloven).
Forældelse af feriegodtgørelse
- Feriegodtgørelse, som ikke er hævet inden 5 år efter udløbet af det ferieår, i hvilken ferien er holdt eller kan udbetales, forældes og tilfalder Byggegruppens Feriefond af 2005, medmindre medarbejderen søger kravet gennemført ved retssag, fagretlig behandling, politianmeldelse, indgivelse af konkursbegæring eller ved at rette henvendelse til direktøren for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Afkald på ferie
- En medarbejder kan ikke ved aftale give afkald på ret til ferie, feriegodtgørelse eller løn under ferie.
Modregning og tilbageholdelse
- Virksomheden kan modregne i medarbejderens feriegodtgørelse,
løn under ferie og ferietillæg, hvis medarbejderen har begået, et retsstridigt forhold under ansættelsen i virksomheden, som har medført et forfaldent og dokumenteret modkrav fra virksomheden, og medarbejderen har erkendt det retsstridige forhold eller forholdet er fastslået ved en retsafgørelse.
Virksomheden kan holde et beløb svarende til modkravet tilbage til
sagen er afgjort, hvis virksomheden har anlagt civilt søgsmål, indledt
fagretlig behandling eller medarbejderen er anmeldt til politiet eller sigtet for forholdet.
Arbejde i ferien
- Hvis en medarbejder påtager sig arbejde mod vederlag under ferie, kan FerieKonto kræve medarbejderens feriegodtgørelse, løn under ferie og ferietillæg for hele eller en del af ferien indbetalt til FerieKonto.
Uoverensstemmelser
- Uoverensstemmelser om reglerne om ferie og feriefond behandles efter gældende fagretlige regler.
Feriepengegaranti
- Organisationerne er enige om, at feriebetalingen er en del af vedkommende medarbejders løn og i mangel af ydelse af feriegodtgørelse eller forgæves påkrav, garanterer Dansk Håndværk for feriebeløbets betaling.
Dette gælder dog kun for beløb optjent indtil 14 dage efter det tidspunkt, hvor Dansk Håndværk meddeler forbundet, at medlemsforholdet er ophørt eller konkurs indtrådt.
Udbetalingen foretages til Fagligt Fælles Forbund, når Dansk Håndværk fra Fagligt Fælles Forbund modtager forfalden krav – dokumentation for indtjeningen. Fagligt Fælles Forbund afregner herefter med sit/sine medlem(mer).
I tilfælde, hvor Dansk Håndværk udreder feriebetaling, er Fagligt
Fælles Forbund pligtig til på dets medlemmers vegne at transportere den pågældende fordring til Dansk Håndværk.
Indbetaling til 3F’s Feriekasse
- Dansk Håndværks medlemsvirksomheder kan benytte 3F’s Feriekasse, men de frigører sig ikke af feriegarantiordningen mellem Fagligt Fælles Forbund og Dansk Håndværk i tilfælde af manglende betaling.
Ved virksomhedens konkurs
- Hvis lønmodtagerkrav i forbindelse med en virksomheds konkurs indeholder både løn, feriepenge og SH-betaling, rejses det samlede krav overfor LG. Hvis lønmodtagerkrav kun indeholder feriepenge og/eller SH-betaling, rejses kravet overfor feriepengegarantien.
Udlandsarbejde
- Udsendte medarbejdere følger feriereglerne i overenskomsten ved arbejde i udlandet.