Må vi sende dig notifikationer, når vi udgiver nye artikler og begivenheder?

Fandt du ikke det du søgte?

Kontakt fagforeningen - de sidder klar til at svare på dine spørgsmål.

§ 69 Faglig strid

Lokal forhandling:

  1. Ved uenighed af faglig karakter på en virksomhed inden for overenskomstens område kan uoverensstemmelsen forsøges bilagt lokalt mellem parterne på virksomheden eller på arbejdspladsen.
  2. En repræsentant fra organisationerne kan bistå ved forhandlingerne, hvis medarbejderne eller virksomheden ønsker det.
  3. Hvis der ikke opnås enighed ved lokalforhandlinger, kan sagen behandles ved et lokalt mæglingsmøde.

Lokal mægling:

  1. Ved lokal mægling forstås mægling foretaget af repræsentanter for
    DIO III og Fagligt Fælles Forbunds lokale foreninger i hver enkelt by
    eller område.
  2. Mæglingsmøde skal afholdes i alle tilfælde, såfremt en af parterne
    ønsker det.
  3. Til lokal mægling henvises alle sager mellem den enkelte virksomhed og dennes medarbejdere vedrørende uoverensstemmelser om betaling og andre indbyrdes forhold i henhold til nærværende overenskomst og tilhørende prislister/ priskuranter samt andre indbyrdes aftaler mellem organisationerne.
  4. Der nedsættes et mæglingsudvalg på 4 medlemmer, hvoraf 2 vælges af DIO III og 2 af Fagligt Fælles Forbund. Hvor der er enighed mellem DIO III og Fagligt Fælles Forbund, kan mæglingsudvalget bestå af en repræsentant fra hver organisation.
  5. De respektive organisationer sørger for stedfortrædere for deres repræsentanter i mæglingsudvalget.
  6. Mæglingsudvalgets medlemmer vælges som hovedregel af og blandt
    lokale repræsentanter for parterne.
  7. Ved uoverensstemmelser om faglige spørgsmål skal et medlem af mæglingsudvalget være uddannet i pågældende fag eller for 3F’s vedkommende have kendskab til faget.
  8. Er en mæglingsmand direkte part i en sag, skal mæglingsmanden ved en sådan behandling vige sit sæde i udvalget og erstattes med en stedfortræder. En mæglingssag skal indbringes og behandles af DIO III/Fagligt Fælles Forbund inden for hvis område, det pågældende arbejdssted er beliggende.
  9. Når Fagligt Fælles Forbund og DIO III på et medlems vegne begærer en uoverensstemmelse forelagt mæglingsudvalget, skal begæringen skriftligt tilstilles den modstående lokale organisation med oplysning om, hvad uoverensstemmelsen drejer sig om. Modtageren skal inden 5 arbejdsdage bekræfte modtagelsen af mæglingsbegæringen til Fagligt Fælles Forbund og DIO III.
  10. Når enten DIO III eller Fagligt Fælles Forbund på behørig vis fremsætter begæring om mægling, kan udvalget kræves sammenkaldt til behandling af sagen senest 10 arbejdsdage efter, at begæringen er modparten i hænde.
  11. Fremsætter udvalgets virksomhed- eller medarbejderrepræsentanter ønske om, at udvalget skal bese det arbejde, hvorom sagen drejer sig, før denne behandles, skal sådant ønske imødekommes.
  12. Ved en sags behandling indkalder enten DIO III eller Fagligt Fælles Forbund sagens parter eller repræsentanter for disse til forelæggelse af sagen. Udvalget har krav på at få forelagt alle oplysninger af betydning for sagens bedømmelse.
  13. En af DIO IIIs repræsentanter i udvalget leder mødet og fører protokollen samt drager omsorg for, at udvalgets forhandlinger foregår uden indblanding fra anden side. Er der i udvalget enighed om en afgørelse, er denne bindende for parterne og kan ikke appelleres til
    nogen anden instans. Protokollatet underskrives af samtlige medlemmer af mæglingsudvalget.
  14. Opnås der ikke ved lokal mægling enighed om uoverensstemmelsen, kan denne forlanges behandlet ved den af undertegnede organisationer oprettede voldgiftsret. Mægling mellem organisationerne kan afholdes, hvis der er enighed herom, og sagen senest 2 måneder efter det lokale mæglingsmøde er fremsendt til modstående organisation.

Organisationsmægling:

  1. Enhver uoverensstemmelse, som indberettes til organisationerne, efter at sagen ikke har kunnet bilægges ved lokal mægling, kan jf. stk.
    14 søges bilagt ved mægling mellem 1 repræsentant for DIO IIIs og
    1 repræsentant fra de modstående forbund. Den modstående organisation skal inden 7 arbejdsdage bekræfte modtagelsen af mæglingsbegæringen.
  2. Et medlem af organisationsmæglingsudvalget skal i sager om faglige
    spørgsmål være uddannet i pågældende fag eller for 3F’s vedkommende have kendskab til faget
  3. Mæglingen foregår på stedet, hvor uoverensstemmelsen er opstået,
    medmindre der er enighed om at se bort herfra. Organisationsmæglingen ledes af repræsentanten fra DIO III. Parterne kan tilkaldes. Er de 2 repræsentanter enige om en afgørelse af sagen, er afgørelsen bindende for parterne og kan ikke appelleres til nogen anden instans. Såfremt der ikke opnås enighed, kan sagen videreføres til voldgiftsbehandling. En begæring om videreførelse af sagen skal være fremsendt til den modstående organisation senest 2 måneder efter organisationsmæglingen. Organisationsrepræsentanter, der har deltaget i den lokale mægling, kan ikke samtidig deltage som mæglingsmand.

Tilpasningsforhandlinger ifølge § 3:

  1. Hvis forbundet påviser omstændigheder, som giver anledning til at formode, at overenskomstens bestemmelser ikke bliver overholdt, fx hvis forbundet forgæves har søgt at komme i kontakt med virksomheden, påhviler det virksomheden at bevise over for DIO III, at overenskomstens bestemmelser overholdes.

    DIO III forelægger efter påkrav dokumentationen for forbundet. Hvis det under forhandlingerne konstateres, at overenskomsternes bestemmelser er overholdt, er sagen slut.

    Hvis det under forhandlingerne konstateres, at overenskomstens bestemmelser ikke er overholdt, retter DIO III henvendelse til virksomheden med henblik på at pålægge virksomheden at rette forholdene.

    DIO III sender en kopi af denne henvendelse til forbundet, og hvis
    forholdene ikke snarest bringes i orden, kan forbundet indbringe sagen for Arbejdsretten.

Voldgift:

  1. Ingen uoverensstemmelse må føre til arbejdsstandsning, men skal,
    såfremt den ikke kan bilægges ved lokal mægling, organisationsmægling eller forhandling mellem organisationerne, afgøres ved voldgift. Fristen for videreførelse af en uoverensstemmelse fra lokal mægling til behandling ved voldgift er 2 måneder.
  2. Organisationerne nedsætter en voldgiftsret, hvortil DIO III vælger 2 og det/de modstående forbund 2 medlemmer. Et medlem fra såvel medarbejder- som virksomhedsside skal i sager om faglige spørgsmål være uddannet i det pågældende fag eller for 3F’s vedkommende have kendskab til faget. For hvert kalenderår vælger organisationerne i fællesskab en faglig opmand for hvert enkelt fagligt område og en juridisk opmand samt eventuelt suppleanter for samme. Genvalg kan finde sted. Den juridiske opmand kan dog vælges ad hoc. De faglige opmænd og eventuelle suppleanter skal være uddannet i eller have grundigt kendskab til de respektive fag. Hverken de faglige opmænd eller den juridiske opmand eller disses suppleanter må ernære sig ved faget eller være medlemmer af nogen af de interesserede organisationer. Kan der ikke mellem organisationerne opnås enighed om valg af opmænd eller suppleanter, anmodes formanden for Arbejdsretten om at udpege disse.
  3. Faglige spørgsmål skal behandles af den faglige opmand, og juridiske spørgsmål skal behandles af den juridiske opmand. Ved faglige spørgsmål forstås normalt prisliste/priskurantspørgsmål eller spørgsmål vedrørende øvrige prisfortolkningsområder, og ved juridiske spørgsmål forstås normalt spørgsmål vedrørende øvrige overenskomstforhold. Såfremt enighed ikke kan opnås om, hvorvidt et
    spørgsmål skal behandles af den faglige opmand eller den juridiske
    opmand, indkaldes begge opmænd, som da i fællesskab realitetsbehandler spørgsmålet og træffer afgørelse i sagen.
  4. Når en af organisationerne begærer en sag behandlet, skal voldgiftsretten træde sammen inden for en frist af 1 måned. Hver organisation indkalder sin part i sagen.
  5. En af DIO IIIs repræsentanter indkalder voldgiftsretten efter nærmere aftale med opmanden og det/de modstående forbundsrepræsentanter, samt leder mødet.
  6. Senest 10 arbejdsdage før voldgiftsmødet fremsender den klagende
    organisation en skriftlig sagsfremstilling indeholdende de sagsakter,
    der ønskes fremlagt ved voldgiftsmødet til modparten og opmanden.
    Senest 5 arbejdsdage før voldgiftsmødet fremsender den indklagede
    organisation på tilsvarende måde svarskrift med eventuelle bilag til
    modparten og opmanden.
  7. Sagen afgøres ved simpel stemmeflerhed mellem de 4 voldgiftsmænd, men hvor stemmeflerhed ikke opnås, afsiger opmanden kendelse. Opmanden kan, såfremt denne finder det hensigtsmæssigt, og sagens indhold tilsiger det, fremsende skriftlig motiveret kendelse. Afgøres sagen ved simpel stemmeflerhed mellem de 4 voldgiftsmænd, eller såfremt opmanden afsiger kendelse på stedet, udfærdiges et protokollat over den behandlede sag og dennes afgørelse. Protokollatet underskrives af voldgiftsrettens medlemmer og af opmanden. Afsiger opmanden skriftlig kendelse, skal denne tilstilles DIO III og det respektive forbund snarest muligt efter voldgiftsmødets afholdelse. Afgørelser er, uanset om de er truffet ved stemmeflerhed eller ved kendelse, bindende for parterne.
  8. Vægrer en af organisationerne sig ved at lade en sag afgøre ved
    voldgift under påberåbelse af, at den ikke angår forståelse af en mellem parterne bestående overenskomst, kan hver af organisationerne gennem henholdsvis Dansk Arbejdsgiverforening eller Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i Danmark indanke spørgsmålet om vægringens berettigelse for Arbejdsretten.
  9. Omkostningerne ved voldgiftsrettens virksomhed udredes af overenskomstparterne i henhold til den til enhver tid mellem parterne gældende aftale.

Organisationsforhandling:

  1. Såfremt organisationerne er enige herom, kan en sag, inden den videreføres til Arbejdsretten eller voldgiftsbehandling, behandles på et møde mellem organisationerne. Et sådant møde skal afholdes inden 1 måned efter begæringen herom, medmindre parterne aftaler andet. Ligeledes forlænges varslet for videreførelse af sagen tilsvarende.

Tidsfrister:

  1. Såfremt den klagende part undlader at overholde ovenstående tidsfrister, er sagen tabt for klageren samt retten til at videreføre den omstridte sag. Ovenstående kan kun fraviges, såfremt der mellem organisationerne er truffet en skriftlig aftale herom.

Udbetaling efter mægling og voldgift:

  1. Beløb, der er forfaldne til udbetaling efter vedtaget mægling eller voldgiftskendelse, udbetales førstkommende udbetalingsdag, dog tidligst 5 arbejdsdage efter, at sagens parter har fået tilsendt og modtaget kendelse og fordelingsliste.