§ 27 Afbrydelse af akkord/reparationsarbejde
Afbrydelse af arbejdet
- Hvis et akkordarbejde afbrydes, og virksomheden anviser medarbejdere et andet arbejde under standsningen, har medarbejderne ikke krav på erstatning.
- Medarbejderne må ikke vægre sig mod at udføre andet arbejde, indtil det afbrudte akkordarbejde kan fortsættes, såfremt andet arbejde ligger inden for en yderligere afstand af 20 km fra vedkommende medarbejders bopæl.
- Afviser medarbejderne at modtage andet anvist arbejde, tilkommer der dem ingen erstatning for tabt arbejdstid.
- Hvis virksomheden ikke anviser andet arbejde, og medarbejderne kræver erstatning for den tabte arbejdstid, har medarbejderne ret til at kræve sagen fagretligt behandlet, jf. § 69.
- Når Hovedaftalens § 4, stk. 2 finder anvendelse, kan en medarbejder, der har påbegyndt en akkord, ikke nægte at afbryde denne for at udføre presserende reparationsarbejde. Der skal dog tages rimeligt hensyn til, at det ikke altid bliver de samme medarbejdere, der tages ud af akkorden.
Ventetid
- Tilkendt erstatning for ventetid er den for reparationsarbejde til enhver tid gældende minimale timeløn.
- Er virksomheden bevisligt uden skyld i afbrydelse af et akkordarbejde og ikke i stand til at anvise svendene andet arbejde, er han ikke pligtig at yde erstatning. Medarbejderne har ret til at kræve arbejdet opmålt og afregnet, medmindre afbrydelsen skyldes vejrlig.
- Murerarbejdsmændene i Hovedstaden (se § 2) beholder efter gældende praksis retten til den aftalte timeløn jf. § 16 stk. 10.
Krav om erstatning
- Eventuelle krav om erstatning må fremsættes over for virksomheden senest 5 arbejdsdage efter, at standsningen er indtrådt.
- Standsninger af arbejdet på grund af ulovlige arbejdsnedlæggelser, strejker eller lockout medfører ikke erstatningspligt for virksomheden.